Στις 10:30 της Παρασκευής ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει τη Βουλή σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
Κενή περιεχομένου η πρώτη τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, κατά τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης στη χώρα. Επί σχεδόν μία ώρα, ο πρωθυπουργός επαναλάμβανε τι καλά τα έχει κάνει η κυβέρνηση, προανήγγειλε ουσιαστικά το άνοιγμα της οικονομίας από τη Δευτέρα, ενώ το μόνο που ανακοίνωσε είναι ότι θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 σήμερα το πρόστιμο για τους παραβάτες των περιοριστικών μέτρων «ώστε να μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομία δίχως να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία».
Δείτε επίσης: Δίχως ίχνος αυτοκριτικής για την διαχείριση της πανδημίας ο Μητσοτάκης – Αυξάνει τα πρόστιμα! (Βίντεο)
Δείτε το βίντεο με την πρώτη ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:
Πλεόνασμα επικοινωνίας και προπαγάνδας, αντί για συνείδηση συλλογικότητας και αλληλεγγύης, καταλόγισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό επιρρίπτοντας ξανά την κύρια ευθύνη στην κυβέρνηση για τον πολύ υψηλό αριθμό απωλειών στους δέκα μήνες της πανδημίας.
Από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε έντονα τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί κομβικό σημείο της ομιλίας του ήταν πόσο επιτυχημένη ήταν η διαχείριση του δεύτερου κύματος, παρά την πολύνεκρη τραγωδία με τους 4.500 νεκρούς τον Νοέμβρη και το Δεκέμβρη.
Και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση μια σειρά από θέματα, για τις συνεχείς παλινωδίες με τα περιοριστικά μέτρα και το κρίσιμο θέμα των εμβολιασμών, την εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη και δηλώσεις Γεωργιάδη, την βαθιά ύφεση στο μέτωπο της οικονομίας.about:blank
Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας χαρακτήρισε κρίσιμο το επόμενο διάστημα και προειδοποιήσει ότι για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, πρέπει «να αφήσετε την αλαζονεία, τη λογική του αλάθητου και να δείτε κατάματα την πραγματικότητα». «Προτάσσουμε ως προτεραιότητα την ανθρώπινη ζωή και καυτηριάζουμε για να αλλάξετε στρατηγική» είπε.
Που είναι τα δωρεάν τεστ;
Ειδικότερα, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δρα στα τυφλά παίρνοντας αποφάσεις χωρίς καμία σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση επιμένοντας στο ζήτημα των μαζικών δωρεάν τεστ και της έγκαιρης χαρτογράφησης του ιού.
«Γιατί δεν παρέχει δωρεάν μοριακό τεστ, έχετε ξεκινήσει μια ανοιχτή διαδικασία για δωρεάν ράπιντ τεστ. Ενώ τον Δεκέμβρη κάναμε μαζικά μοριακά τεστ και τώρα κάνουμε ράπιντ που δεν έχουν τόσα αξιόπιστα».
«Πρωτοφανής επιτελική ανικανότητα»
Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως ένα μέρος της τραγωδίας οφείλεται στις ιδεοληπτικές εμμονές της κυβέρνησης κι ένα άλλο στην ανικανότητα που επιδεικνύει το επιτελικό κράτος. «Εκλεγήκατε με κύριο πρόταγμα να φτιάξετε το επιτελικό κράτος. Εδώ βλέπουμε μια πρωτοφανή επιτελική ανικανότητα του κράτους» είπε.
Τόνισε ότι οι ευθύνες είναι «ακόμα πιο σοβαρές γιατί δεν εννοείτε να τις καταλάβατε και να απομακρύνεται την αυταρέσκεια και αυτοικανοποίηση». «Είναι στάση ενός υπεύθυνου πρωθυπουργού ή εντελώς ανεύθυνου; Είστε τόσο ανεύθυνος ώστε να συμπεριφερθείτε με τόσο περιφρονητικό τρόπο στους γιατρούς και νοσηλευτές» είπε και έκανε λόγο για ανευθυνότητα που συνδέεται με συγκεκριμένες ιδέες και στρατηγικές.
«Φέρεστε όπως φέρεστε στους ανθρώπους του εθνικού συστήματος υγείας γιατί για χρόνια βρισκόσασταν και βρίσκετε απέναντι (…) Έχετε απολύσει, απειλήσει, συκοφαντήσει τους ανθρώπους στο δημόσια υγεία και παιδεία».
«Δεν προκαλεί καμία έκπληξη να μην κάνετε ούτε μόνο μία μόνιμη πρόσληψη γιατρών και νοσηλευτών» είπε και αναφέρθηκε στην μείωση δαπανών για δημόσια υγεία – βαρίδιο για την κυβέρνηση -στον προϋπολογισμό του 2021.
«Ατύχημα να έχουν τα ινία οι πολέμιοι του δημοσίου»
Χαρακτήρισε ατύχημα το γεγονός ότι οι ιδεολογικοί πολέμιοι του δημοσίου, η παράταξή της Ν.Δ., είναι στα ινία της χώρας τώρα, που διακατέχεται σύνδρομο του παντογνώστη και προκλητική ανεμελιά.
Επανάφερε τα αναπάντητα ερωτήματα για την απουσία της έγκαιρης λήψης μέτρων για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για περισσότερα δρομολόγια στα ΜΜΜ, για ελέγχους στους εργασιακούς χώρους και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών στις δομές, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αγνόησε τις εκκλήσεις και τα αιτήματα από τον Μάρτιο.
Και κατηγόρησε επανειλημμένα την κυβέρνηση για έλλειψη συναίσθησης δραματικής κατάστασης, των ευθυνών και των λαθών της πολιτείας, της ανάγκης για κοινωνική αλληλεγγύη αλλά και για θολό χορό εκατομμυρίων και νομοθετικές παρεμβάσεις αντιλαϊκής έμπνευσης.
«Βασικό σας έργο η επιτήρηση και τα πρόστιμα»
«Βασικό σας έργο είναι η επιτήρηση και η επιβολή προστίμων στο πλαίσιο της στοχοποίησης πολιτών. Οι πολίτες δεν πειθαρχούν, εάν ισχύει αυτό, γιατί δεν σας έχουν εμπιστοσύνη. Βλέπουν και καταλαβαίνουν ότι πορεύεστε βλέποντας και κάνοντας. Κάθε μέρες τους κουράζεται ακόμα περισσότερο. Ο πολίτης θα ήταν πρόθυμος να ακούσει τις δικαιολογίες σας εάν έβλεπε ότι κι εσείς τον ακούτε. Θα ήταν πρόθυμος να υπομείνει εάν δεν έβλεπε νόμους που απειλούν το σπίτι του, τη δουλειά του, τις ελευθερίες του» τόνισε.
«Έγκαιρα οργανώσατε μόνο εμβολιασμούς δικών σας στελεχών και οικογενειών που αν δεν είχαμε παρέμβει θα συνεχιζόταν μέχρι σήμερα» σημείωσε για να προσθέσει πως «για κάθε εμβολιασμό που δεν θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει και δεν έχουμε μια ανθρώπινη ζωή μπαίνει σε κίνδυνο».
Χαρακτήρισε επίσης πρόκληση την φράση του πρωθυπουργού «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» ως δικαιολογία για τον αργό ρυθμό της διαδικασίας.
«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής, είπε νωρίτερα τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.
Αποκάλυψη για ψηφισμένη τροπολογία προμήθειας επιπλέον εμβολίων
Την κυβερνητική τροπολογία που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει την απευθείας προμήθεια εμβολίων από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία ανέδειξε από το βήμα της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας, στηλιτεύοντας την αντιφατική στάση του πρωθυπουργού για την ανάγκη να «σπάσει» η πατέντα των εμβολίων ή να ακολουθηθεί η πρακτική του Ισραήλ και της Κύπρου παρά τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
«Στις 23 Δεκεμβρίου, με τροπολογία ήρθατε να διασφαλίσετε τη δυνατότητα απευθείας διαπραγμάτευσης του υπουργείου Υγείας με παραγωγό φαρμακευτική εταιρία εν όψει της επιτακτικής ανάγκης προστασίας της δημόσιας υγείας. Επί λέξει διαβάζω: ¨Το υπουργείο Υγείας δύναται να προμηθεύεται τα εμβόλια είτε μέσω του ενιαίου μηχανισμού στήριξης είτε με απευθείας προμήθεια από παραγωγό φαρμακευτική εταιρία» ανέφερε και σχολίασε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε αντιφάσεις ακόμα και με αυτά που ψηφίζει η κυβέρνηση.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην άρνηση του πρωθυπουργού να διεκδικήσει το «σπάσιμο» της πατέντας του εμβολίου παρά το γεγονός ότι ο ίδιος είχε συνυπογράψει σχετικό άρθρο με τον κ. Μόσιαλο. «Σπεύσατε να απαξιώσετε την πρόταση που διατύπωσα για μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία ώστε να εξασφαλίσει η ΕΕ τις πατέντες για τα εμβόλια» είπε και πρόσθεσε: «Αλλά είστε τόσο αναξιόπιστος που καταγγείλατε μια πρόταση την οποία είχε διατυπώσει ο καθηγητής κ. Μόσιαλος αλλά και εσείς ο ίδιος τον περασμένο Απρίλιο είχατε δημοσίως υπερασπιστεί λέγοντας: ¨Απέναντι σ’ αυτή την πρόκληση, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να ανταμείψουν τους κατασκευαστές εμβολίων, αγοράζοντας τις πατέντες τους σε λογικές τιμές¨». Επ΄ αυτού, επέκρινε τον κ. Μητσοτάκη πως δεν είναι σε θέση να αντιληφθεί ούτε τι υπογράφει.
Απαντώντας στο δηκτικό σχόλιο του πρωθυπουργού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ότι δεν ζητά την κρατικοποίηση της Pfizer ή της Astrazeneca. Αντιθέτως, όπως είπε, τα μεγάλα ποσά που αποδέσμευσε η ΕΕ για την χρηματοδότηση της έρευνας καθιστά το εμβόλιο «ιδιοκτησία των ευρωπαϊκών κοινωνιών». Μάλιστα, θύμισε την φράση του επιστήμονα που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας η οποία μάστιζε τις ΗΠΑ μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα. «Ρώτησαν λοιπόν τον Τζόνας Σόλκ, σε ποιόν ανήκει η πατέντα αυτού του εμβολίου και αυτός απάντησε: ¨Στους ανθρώπους ανήκει. Δεν υπάρχει πατέντα. Μπορείς άλλωστε να πατεντάρεις τον Ήλιο;¨» σημείωσε.
Δείτε ακόμη: Προμήθεια εμβολίων απευθείας από εταιρείες έχει ψηφίσει ο Μητσοτάκης, όπως αποκαλύπτει ο Αλ. Τσίπρας
«Κάντε το πρόστιμο 534 ευρώ, ώστε όσα παίρνει, τόσα να δίνει»
Την έντονη αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η αύξηση του προστίμου από τα 300 ευρώ στα 500 ευρώ για την παραβίαση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας για τον κορωνοϊό που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Εκεί που είστε πάρα πολύ αποτελεσματικοί είναι στα μέτρα και στην τήρησή τους. Ενδεχομένως αυτό να αδικεί τους κ. Κικίλια και Κοντοζαμάνη αλλά μάλλον η πανδημία αντιμετωπίζεται με τον κ. Χρυσοχοΐδη και όχι με τον υπουργό Υγείας» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κατά τη δευτερολογία του.
«Τι ακριβώς εξυπηρετεί αυτή η απόφαση; Είναι θέμα χρημάτων η μη τήρηση των μέτρων; Είναι μικρό το πρόστιμο των 300 ευρώ για το μέσο πολίτη; Έχετε εικόνα τι σημαίνει για ένα εργαζόμενο που παίρνει 534 ευρώ με τα μέτρα στήριξής σας και να πρέπει να πληρώσει 500 ευρώ; Κάντε το πρόστιμο 534 ευρώ, ώστε όσα παίρνει, τόσα να δίνει» σημείωσε σκωπτικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι εξαρτημένη από το μισθό και από το επίδομα. «Δεν μπορώ να καταλάβω αυτήν την απόφαση. Σηματοδοτεί το αίσθημα αδικίας που υπάρχει στην πλειοψηφία των πολιτών. Δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι γενικευμένο το αίσθημα αδικίας» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε:
«Για να πάει στο περίπτερο κάποιος πρέπει να στείλει sms αλλά την ίδια στιγμή κάποιος μπορεί να κάνει χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Ντουμπάι. Δε σας λέμε ότι τα μέτρα δεν είναι χρήσιμα και αναγκαία αλλά πρέπει να ισχύουν για όλους. Αυξάνετε το πρόστιμο στους φτωχοδιαβόλους».
Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στη στροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «σπεύδετε με χέρια και πόδια να εφαρμοστεί αυτή η Συμφωνία, καλά κάνετε. Από αυτό το βήμα σας είχα πει κάτι. Η ιστορία τιμά αυτούς που τη γράφουν, όχι αυτούς που σέρνονται από πίσω της».